Krem z topinambura - PRZEPIS

Składniki:

  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 600 g bulw topinambura
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub mleka
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 1-2 ziemniaki (opcjonalnie)
  • sos sojowy Kikkoman
  • gałka muszkatołowa
  • prażone orzechy laskowe
  • kiełki ciecierzycy
  • dobra oliwa
  • TABASCO® green

Przygotowanie

Obrany i pokrojony topinambur szklimy na maśle, opcjonalnie razem z ziemniakami. Po ok. 5 minutach podlewamy gorącym wywarem lub mlekiem i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, doprawiamy gałką muszkatołową i kilkoma kroplami sosu sojowego. Podajemy z prażonymi orzechami laskowymi, kiełkami ciecierzycy i oliwą. Aby nadać ostrości, skrapiamy TABASCO® Green.