Sałatka ze skorzonery z marynowanymi grzybami - PRZEPIS

Składniki:

  • garść skorzonery, ok. 10 korzonków
  • kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • łyżka majonezu
  • 4 łyżki koziego jogurtu
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki\
  • łyżeczka dobrej oliwy
  • sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® garlic
  • czarny pieprz
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie

Wyszorowaną skorzonerę gotujemy al dente około 10 minut, najlepiej w wodzie z solą, cukrem, odrobiną mleka i masła. Kroimy ją w dwucentymetrowe kawałki i skrapiamy cytryną. Cebulę siekamy w drobną kostkę, kroimy natkę. Borowiki i suszone pomidory dzielimy na drobne części. Składniki mieszamy. Dodajemy jogurt, majonez, oliwę i sos sojowy do smaku . Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami i dla dodania ostrości skrapiamy kilkoma kroplami TABASCO® garlic. Możemy także przygotować chrupki ze skorzonery i ułożyć je na wierzchu potrawy. Obieraczką do warzyw strugamy cienkie paski skorzonery. Smażymy je w głębokim oleju i osuszamy. Dobrym dodatkiem do sałatki będą także grzanki czosnkowe.