Racuchy serowe - PRZEPIS

Racuchy serowe - SKŁADNIKI:

  • Mąka Lubella Puszysta Tortowa (2 szk.)
  • Serek homogenizowany waniliowy (400 g)
  • Jajka (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia (1 op.)
  • Cukier waniliowy (2 łyżki)
  • Szczypta soli
  • Ocet (30 g)
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Racuchy serowe - PRZYGOTOWANIE

Ser mieszamy z jajkami i cukrem, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenie i solą. Mieszamy bardzo dokładnie by nie powstały grudki i odstawiamy masę na ok. 20 minut. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Ciasto nabieramy łyżką do lodów zanurzoną w oleju. Racuchy smażymy z każdej strony, aż będą jasno brązowe. Następnie wyjmujemy je na kratkę lub papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem.