Zupa serowa z szynką i chilli - PRZEPIS (poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy)

Składniki dla 4 osób:

  • 150 g szynki konserwowej,
  • 3 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (3x100 g),
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 3 średnie pomidory,
  • ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • orzechy włoskie łuskane

Przygotowanie

Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.