Kokosowe ciasto kremowe - SKŁADNIKI

Nadzienie

  • 250g masła lub margaryny
  • 200-250g cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,3 litra mleka Pet
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g)
  • 6 dużych jaj
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 spody z kruchego ciasta

Beza

  • 6 białek z dużych jaj
  • 1 szklanka cukru (155g)
  • 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii

Przygotowanie nadzienia do ciasta

Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka wcześniej przygotowane mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet 30 minut.

Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj powoli żółtka. Dzięki temu będą one się wolniej gotować. Dodaj je następnie do garnka do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę.

Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta.

Przygotowanie bezy

Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubij mikserem albo blenderem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Ewentualnie można wcześniej dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany przez nas efekt. W trakcie miksowania dodawaj powoli do białek ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto ponownie do piekarnika i pozostaw na około 30 sekund dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp wszystko wiórkami kokosowymi.

Smacznego!