Z pomocą przyjdą nam mrożone warzywa, odrobina ryżu i włoskie orzechy. Wygląd tej sałatki oraz jej smak zrekompensuje nam na pewno tęsknotę za wiosną. Jeśli pokusimy się jeszcze o kilka tulipanów do wazonu na stole, z pewnością oczekiwanie na cieplejsze dni stanie się przyjemniejsze.

Zielona sałatka wiosenna - PRZEPIS

Składniki:

  • 40 dag cukinii
  • 40 dag zielonej fasolki mrożonej
  • 20 dag zielonego mrożonego groszku
  • 10 dag orzechów włoskich (np. Bakalland)
  • 5 łyżek stołowych oliwy
  • Filiżanka ugotowanego na sypko ryżu
  • Mieszanka ziół do sałatek
  • Sól do smaku
  • Świeża bazylia do posypania

Przygotowanie

Cukinię należy umyć, odciąć końcówki i pokroić w niezbyt grube plasterki, a następnie w paski. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić w wodzie z lodem. Pokroić w kawałki o długości ok. 3 cm. Groszek mrożony także wrzucić do wrzątku i ugotować, a następnie ostudzić. Połowę orzechów posiekać drobno, a pozostałe tylko połamać. Oliwę wymieszać z ziołami i solą. Połączyć sos z warzywami, ugotowanym na sypko ryżem i drobno posiekanymi orzechami. Sałatkę odstawić na ok. 1 godzinę, aby się „przegryzła”. Po upływie tego czasu przełożyć ją do salaterki i posypać grubo połamanymi orzechami i porwanymi liśćmi bazylii.