Babeczki kajmakowe - PRZEPIS

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • Ok. ½ kg fasoli do obciążenia babeczek podczas wypiekania
  • Masa kajmakowa czekoladowa Bakalland - opakowanie 380 g
  • Orzechy, morele, migdały, rodzynki Bakalland do ozdoby
  • 50 g wiórek kokosowych Bakalland do obsypania babeczek

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem wycinać koła, umieszczać je w formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Wysypać na każdą babeczkę ziarna fasoli i piec w temperaturze 190ºC przez około 10-15 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć i ostudzić.

Następnie wypełnić każdą z babeczek Kajmakiem Czekoladowym (np. Bakalland) i ozdobić ulubionymi bakaliami i obsypać wiórkami kokosowymi (np. Bakalland). Na koniec schłodzić przed podaniem ok. 30 min. w lodówce.