Penne z szynką w sosie śmietanowym - PRZEPIS

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron Penne – 250g
  • Szynka drobiowa – ok 60g
  • Żółty ser – ok 20g
  • Śmietana 18% - 150g
  • Świeża pietruszka – pęczek
  • Cebula – 1szt.
  • Sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie

1. W pierwszej kolejności gotujemy Międzybrodzki Makaron Penne wedle zaleceń na opakowaniu, a następnie hartujemy go zimną wodą.

2. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. W momencie gdy szynka i cebula będą zarumienione dodajemy śmietankę i doprawiamy według uznania.

3. Następnie na patelnie dokładamy makaron i smażymy na wolnym ogniu ok 2 minut.

4. Całość mieszamy, posypujemy pietruszką i startym wcześniej serem.