Gofry - PRZEPIS

SKŁADNIKI na gofry:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2, 3 jaja
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • cukier puder

Gofry - PRZYGOTOWANIE

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmieszać robotem. Białka ubić na sztywno i połączyć powstałą pianę z poprzednio przygotowaną masą, ale nie za pomocą robota, tylko łyżką.

Rozgrzać gofrownicę, posmarować odrobinę olejem i powoli nalewać ciasto. W zależności od mocy gofrownicy i tego, czy gofry mają być miękkie, czy chrupiące, piec do około 5 minut. Zdejmować delikatnie drewnianym patyczkiem. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.