Mięciutkie i puszyste drożdżówki, obficie wypełnione masą makową i chrupiącymi orzechami. Do tego jeszcze szklanka ciepłego kakao i nasz dzień na pewno będzie wyjątkowy i udany! Pracy naprawdę nie jest dużo, wystarczy tylko dobrze zagnieść ciast i poczekać aż wyrośnie. Ciasto na drożdżówki jest bardzo delikatne, lubi lepić się do rąk, ale to właśnie dzięki takiej strukturze jest bardzo puszyste i lekkie. Potem jeszcze kilkanaście minut w piekarniku, dzięki którym na długo całe mieszkanie przepełni aromat drożdżowego ciasta. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek, w sam raz dla dzieci tych mniejszych i tych starszych.

Przepis na domowe drożdżówki - składniki i przygotowanie:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 10 g drożdży pokruszonych na drobno
  • 1 łyżka cukru pudru

Wymieszać podane składniki, przykryć miseczkę ściereczką i odstawić, poczekać aż nieco się spienią.

  • 50 g masła
  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 roztrzepane jajko
  • pół łyżeczki soli

Wymieszać podane składniki, a następnie dodać do nich płynną masę z mleka i drożdży i zagnieść ze wszystkiego gładkie ciasto. Jeśli wciąż się za bardzo klei to należy dodać więcej mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Następnie rozwałkować je na prostokąt wielkości ok. 30 na 20 cm.

  • Ok. 700 g masy makowej
  • Ok. 100 g orzechów włoskich (np. Bakalland)

Ciasto wysmarować grubo masą makową, posypać orzechami włoskimi i zawinąć w rulon. Następnie pokroić na 12 kawałków, które należy ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia formie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.