Zapiekanki makaronowe z serem pleśniowym i gruszką - PRZEPIS

Składniki:

  • Makaron Świderki Lubella (1 op.)
  • Ser pleśniowy z niebieską pleśnią (200g)
  • Szpinak mrożony w liściach (500g)
  • Orzechy włoskie (100g)
  • Gruszka (3 szt.)
  • Jajka (5 szt.)
  • Śmietanka 30% (250 ml)
  • Cukier (100g)
  • Ocet winny biały (100 ml)
  • Masło (50g)
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz , gałka muszkatołowa
  • Czosnek (2 ząbki)

Przygotowanie

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente. Odcedzamy i lekko studzimy.

Ze śmietanki i jajek przygotowujemy masę do zalania zapiekanek. Doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem, aż duża część wody odparuje. Wykładamy go na sito i lekko przyciskamy by pozbyć się większości wody. Odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem.
Z cukry, octu i 100 ml wody przygotowujemy syrop. Obieramy gruszki i kroimy je wzdłuż na 6 części. Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującego się syropu. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy gruszki w syropie aż do wystygnięcia.

Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.

Siekamy orzechy. Część zostawiamy do dekoracji.

Makaron mieszamy z szpinakiem, pokruszonym serem oraz posiekanymi orzechami. Wkładamy mieszaninę do foremek i delikatnie zalewamy masą jajeczną , na górze układamy kawałki sera pleśniowego. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i delikatnie wyjmujemy z foremek. Każdą zapiekankę dekorujemy gruszką i orzechami włoskimi.

Tak przygotowane zapiekanki można wyłożyć na półmisek z rukolą i postawić na karnawałowym bufecie.