Sałatka makaronowa "koktajl z krewetek" - PRZEPIS

Składniki:

  • Makaron Pióra Lubella (1 op.)
  • Sałata lodowa (1 szt.)
  • Krewetka koktajlowa (300g)
  • Awokado (2 szt.)
  • Pomidorki cherry (100g)
  • Majonez (100 ml)
  • Ketchup (4 łyżki)
  • Sos Tabasco
  • Sól, pieprz , sok z cytryny

Sałatka najlepiej będzie się prezentowała w kieliszkach do koktajli lub przezroczystych niedużych szklaneczkach.

Przygotowanie

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente. Następnie odlewamy i hartujemy zimną wodą. Sałatę lodową szatkujemy, tak by powstały długie niteczki. Z majonezu, ketchupu i kilku kropel tabasco przygotowujemy sos i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Awokado obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniało.

Na dno kieliszka układamy warstwę siekanej sałaty, na to makaron. Następną warstwę stanowi awokado. Na awokado układamy wartę sosu oraz rozmrożone krewetki. Każdy kieliszek można udekorować naciętym pomidorkiem i założonym na rant kieliszka .

Dla ozdoby można dołożyć koktajlową parasolkę.