Idealne, bo lekkie

W trakcie całonocnej imprezy najlepiej sprawdzą się dania, które można przygotować łatwo i w dużej ilości. Najlepiej, aby były też lekkostrawne. Dobrym wyjściem w tej sytuacji są dania typu fingerfood. Jednakże, jeśli nie możemy sobie pozwolić na usługi firmy cateringowej lub kilku kucharzy, świetnym rozwiązaniem będą dania, którymi goście będą mogli częstować się sami. W tym przypadku doskonałym wyborem będą dania makaronowe. Mnogość rodzajów makaronu zagwarantuje nam różnorodność dań, które w przygotowaniu są bardzo proste, a gwarantują wspaniałe efekty.

Wykwintna prostota…

Makaron jest produktem lekkostrawnym, a dodatkowo smacznym, przyrządzając go z wyobraźnią możemy za każdym razem zachwycić naszych gości. Niepodważalną zaletą makaronu jest łatwość przygotowania, nawet tych dań, które wydają się bardzo skomplikowane. Wśród dań, które zachwycą nie tylko wyglądem, ale także smakiem świetnie sprawdza się: zapiekanka makaronowa. Podzielona po upieczeniu na porcje i ustawiona na bufecie będzie się pięknie prezentować, a goście sami będą mogli sobie ją nakładać. Równie dobry wybór to sałatki makaronowe - są one nie tylko zdrowe, ale i syte, dzięki temu będziemy mieli siłę by przetańczyć całą noc. Zupa grzybowa z dodatkiem suszonych owoców i makaronu krajanka zaskoczy podniebienia naszych gości i świetnie sprawdzi się w roli ciepłego posiłku o północy. Wazę z zupą wystarczy ustawić na stole wraz z kubeczkami lub miseczkami.

- Pamiętając o karnawałowych słodkościach, warto postawić na tarty - kruchy spód uzyskany z mąki Lubella Puszysta Krupczatka, z pewnością zaspokoi największych łakomczuchów - radzi Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny, finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Pamiętajmy, że zabawa karnawałowa jest nie tylko dla naszych gości, ale także dla nas. Dlatego warto przygotować coś prostego i pysznego, by resztę wieczoru spędzić na zabawie, a nie w kuchni. Życzymy zatem dobrej zabawy i smacznego!'

Minipizze - PRZEPIS

Składniki:

  • Drożdże suszone (2 łyżeczki)
  • Letnia woda (200 ml)
  • Cukier (1 łyżeczka)
  • Oliwa (2 łyżki)
  • Mąka Lubella Puszysta Tortowa (400g)
  • Sól (2 łyżeczki)
  • Sos Boloński Lubella
  • Dodatki do pizzy: oliwki czarne i zielone, tarty ser, kukurydza konserwowa, salami, szynka, ananas, anchois, pieczarki itp., oregano

Przygotowanie

Drożdże, wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5h w ciepłe miejsce.Gdy wyrośnie krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby z każdej porcji powstała pizza wielkości nakrętki od dużego słoika. Z każdej porcji formujemy małe pizze przy pomocy dłoni lub wałka. Na każdą pizzę nakładamy sos boloński i dowolne dodatki. Posypujemy oregano i pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut.Gotowe pizze wykładamy na paterze lub dużym półmisku.