Proponujemy wspólną zabawę przy banalnie prostych babeczkach. Jednak mimo że są proste i łatwe do przygotowania, to nie one mają stanowić główną atrakcję. Przepis powinien być prosty, tak, aby dzieci mogły z naszą niewielką pomocą właściwie same go przygotować. Najważniejszą rolę powinny odbgrywać dodatki i jadalne ozdoby. Kupmy kolorowe foremki do babeczek, może dziecko może samo wybrać w sklepie wzór, który mu się najbardziej spodoba. Zaopatrzmy się w kolorowe polewy, posypki oraz w bakalie! Przygotujmy miseczki, w których możemy rozłożyć te wszystkie dodatki. Dzieci na pewno będą zachwycone kiedy zobaczą jak olbrzymi wybór różnej wielkości, koloru i kształtów orzechów i suszonych owoców jest przed nimi do wyboru.

Często nie pozwalamy dzieciakom wielu rzeczy robić samodzielnie ponieważ chcemy uniknąć bałaganu. Jeśli chcemy jednak, aby czegoś się nauczyły, zapamiętały ten dzień wyjątkowo i przede wszystkim dobrze się, bawiły pozwólmy im raz na jakiś czas na mały chaos w kuchni. Jeśli mamy w kuchni stół, nakryjmy go łatwo ścieralną ceratą i usuńmy z niego wszystkie zbędne rzeczy. Przygotujmy mikser, miskę oraz potrzebne do babeczek składniki.

Chwilę, w której babeczki będą się piekły, wykorzystajmy na pogawędkę z dziećmi. Pokażmy im jak wiele może być odmian orzechów. Ułóżmy je od najmniejszego do największego. Zasłońmy oczy, pobawmy się w zgadywanie po smaku jaki to suszony owoc. Możliwości jest mnóstwo, a nasze dzieci zyskają cenną i ciekawą wiedzę.

Kiedy babeczki już się upieką - wystarczy im dosłownie 20 minut w piekarniku - i przestygną, możemy zacząć właściwą zabawę. Posmarujmy je polewami, zmieszajmy kolory, poprzyklejajmy do polew dodatki – orzeszki, posypki czy suszone owoce. Może stwórzmy "babeczkowy" portret całej rodziny? Rodzynki mogą posłużyć za oczka a pokrojone w cienkie plasterki suszone morele mogą przypominać płomienną fryzurę cioci? Nic nas nie ogranicza, pozwólmy dzieciom bawić się, poznawać i eksperymentować. Pamiętajmy, że kuchnię da się posprzątać, a brudne ręce umyć.

Dla wielu dzieci te spędzone z wami chwile będą czasem wtajemniczenia w pasje rodziców, wspólny czas zbliży was do siebie, zapisze się w pamięci jako piękne wspomnienie, a w głowach maluchów na pewno zostanie nieco wiedzy.

PRZEPIS na błyskawiczne babeczki

Składniki:

  • 140 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki otrębów
  • 1 dojrzały banan
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier, pokrojony w plasterki banan i ekstrakt z wanilii. Dalej ucierając po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami, dodać do masy, zmiksować.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20-25 minut. Do ozdoby przygotować – gotowe polewy, barwniki spożywcze, kolorowe posypki i wszelkie bakalie (np. Bakalland).