Na początek lekkostrawnie i oryginalnie

Jak wiadomo, każdy z naszych gości może mieć inne upodobania kulinarne, warto zatem albo przed imprezą wypytać ich o swoje preferencje, albo też przygotować uniwersalny bufet, który z założenia będzie odpowiadał wszystkim uczestnikom imprezy. Należy jednak trzymać się dwóch zasad – ma być lekko i oryginalnie. Lekkostrawne potrawy na imprezie to podstawa zabawy do samego rana, dzięki tego typu posiłkom będziemy mieć pewność, że nic nie zaszkodzi naszym gościom. Oryginalne dania przykują oko i wprowadzą wszystkich w podziw, każdy przecież uwielbia jeść to co pięknie wygląda. Z założenia jemy oczami!

Niezawodne opcje

W każdym karnawałowym menu powinno być kilka tak zwanych pewniaków, czyli dań, które nigdy nas nie zawiodły i z pewnością każdemu będą smakować. Tutaj także istotną rolę odgrywa forma podania, ilość, a także kształty cieszące oko. Jednym z takich ciekawych dań są np. potrawy z makaronu. Pole to eksperymentowania jest tu naprawdę szerokie.

- Makaronowych kształtów jest cała masa, każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki temu, ze w dzisiejszych czasach mamy do wyboru gwiazdki, rurki, świderki, pierożki i wiele, wiele innych kształtów pomysłów na makaronowe dania jest tysiące. Osobiście podczas karnawału stawiam przede wszystkim na makaronowe sałatki – tradycyjne, sprawdzone potrawy, które z pewnością będą smakowały gościom – mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzki Makaron.

Poza sprawdzonymi daniami na zimno, które nasycą naszych gości podczas imprezy nie możemy zapomnieć o ciepłym posiłku. Powinniśmy zadbać aby nasi goście otrzymali przynajmniej jedno danie na gorąco. Tutaj stawiamy na zupy, które w szybki sposób możemy podgrzać. Dobrą alternatywą będą także zapiekanki zarówno te makaronowe jak i np. z ziemniakami i warzywami.

Makaron pierożek z brokułami - PRZEPIS

Składniki:

  • 200 g Makaron Międzybrodzki Pierożek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 100 g sera feta (albo inny kozi)
  • 2 łyżki prażonego słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotować makaron w posolonej wodzie – najlepiej, aby był al dente. Odcedzić, dodać olej, wymieszać i poczekać aż wystygnie. Podzielony na różyczki brokuł ugotować we wrzątku. Zalać zimną wodą i ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać brokuł i smażyć przez 4 minuty. Uwaga, żeby się nie przypalił. Na koniec dodać makaron i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Sałatkę układamy piętrami. Na samym dnie salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę pomidorki. Następnie dodajemy ser feta i makaron z brokułami. Całość posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.