Proponujemy przygotowanie bardzo prostego deseru na ciepło, którego wykonanie zajmie nam dosłownie kilkanaście minut. Drugie tyle będziemy musieli poczekać, aż deser upiecze się w piekarniku. Aromat jabłek, cynamonu i miodu unoszący się w naszej kuchni sprawi, że minie każda chandra, a my nabierzemy znowu ochoty do życia.

Zimowe pieczone jabłka z żurawiną i migdałami - PRZEPIS

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 50 g żurawiny suszonej, np. Bakalland
  • 50 g płatków migdałowych, np. Bakalland
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • Szczypta cynamonu
  • 4 łyżki wody
  • Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Z jabłek należy wydrążyć gniazda nasienne, a potem natrzeć je od środka cynamonem. Żurawinę i płatki migdałów wymieszać z odrobiną wody i płynnym miodem. Tak powstały farsz wyłożyć do środka jabłek. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 160-180 stopni. Udekorować cukrem pudrem. Smacznego!