W chłodny karnawałowy wieczór warto zaserwować ciepłe przekąski z serem żółtym. Goście zaspokoją głód, ale się nie przejedzą. Aby ser żółty dobrze się rozpuścił i ciągnął, wybierzmy taki, który będzie odpowiedni do obróbki termicznej. Do przekąsek na ciepło sprawdzi się np. Gouda MSM Mońki, charakteryzujący się doskonałą topliwością – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Chrupiące kwadraciki z ciasta francuskiego z żółtym serem - PRZEPIS

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 plastrów sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 20 plasterków mini salami
  • pomidorki koktajlowe (według uznania)
  • 1 czerwona cebulka
  • orzeszki piniowe
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na 10 równych kwadracików, rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na każdym z kawałków kładziemy plasterek żółtego sera i po 2 lub 3 plasterki mini salami. Układamy także przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki cebulkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy orzeszkami piniowymi. Kwadraciki wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i pieczemy aż się zarumienią. Po upieczeniu możemy udekorować świeżymi ziołami.

Smacznego!