Omlet hiszpański z ziemniakami - PRZEPIS

Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • kilka pieczarek
  • 4-5 jajek
  • 50 ml mleka
  • sos sojowy Kikkoman
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, czarny pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!