Tajemnica smaku wszystkich dań - w tym także ciast - tkwi w jakości składników, które wykorzystujemy do ich przygotowania. Nie oznacza to jednak, że nie możemy używać półproduktów. Planując świąteczne wypieki, z powodzeniem można ułatwić sobie pracę, wykorzystując np. gotową masę makową. Warto jednak zadbać o to, aby była ona dobrej jakości: przede wszystkim mak powinien być kilkukrotnie mielony!  Smak powinien być efektem kompozycji bogactwo rodzynek, skórki pomarańczowej oraz dodatku miodu i aromatu migdałów. Nie powinna też zawiera konserwantów.

Strucla makowa - PRZEPIS

Składniki:

  • 850 g masy makowej Bakalland
  • 200 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 60 g masła
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 białko

Przygotowanie

Wraz z drożdżami i cukrem należy podgrzać, aby było letnie (nie gorące!). Następnie należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrobić na jednolite ciasto. Następnie na pół godziny stawiamy je w cieple do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy białkiem i rozprowadzamy na nich masę makową, pozostawiając jednak z każdej strony ok 2 cm bez nadzienia. Każdy prostokąt zwijamy w rulon, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w 190 stopni C przez ok. 20 minut.

Smacznego!