Przepisy na rozgrzewające przekąski przygotowane przez ambasadora sosów marki TABASCO®, Grzegorza Łapanowskiego.

Pikantne pierożki z mieloną wołowiną po meksykańsku czyli empanadas - PRZEPIS

Składniki na farsz:

  • 350g mielonego mięsa wołowego
  • 150g kiełbaski chorizo
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • Sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Habanero
  • Kmin rzymski
  • Cukier
  • Sól, czarny pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Mięso mielone przesmażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Wyłożyć do miski. Następnie usmażyć na patelni pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chorizo. Dodać razem z odcedzoną i opłukaną fasolą do miski. Wymieszać. Na tę samą patelnię włożyć pastę pomidorową, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, kmin rzymski i wlać trochę wody. Gotować kilka minut aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodać do farszu. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i dla odpowiedniej ostrości TABASCO® Habanero.

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła,
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki soli
  • 60 ml zimnej wody

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło i przesiekać je dokładnie nożem razem z mąką. Zrobić wgłębienie, dodać sól, jajko i wodę. Krótko wyrabiać. Zagnieść ciasto w jednolitą kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć kwadraty odpowiedniej wielkości, Na środku położyć nadzienie i mocno zlepić brzegi Piec przez około 15-20minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Chili con carne czyli duszona wołowina w sosie pomidorowym - PRZEPIS

Składniki:

  • 0,5 kg mielone mięsa wołowego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • Puszka czerwonej fasoli(ok 200g)
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego
  • Sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® czosnkowe
  • 2 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 żółtka + 2 łyżki mleka
  • Cukier
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Przygotowanie

Pomidory i papryki opiec nad płomieniem. Zawinąć w folię aluminiową aby łatwiej było zdjąć skórkę i odstawić do ostygnięcia. Warzywa powinny nabrać lekkiego dymnego aromatu, dzięki któremu cała potrawa zyska charakterystyczny smak. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kmin rzymski i delikatnie wszystko uprażyć. Partiami dodawać zmieloną wołowinę i pokrojony w paski boczek. Co jakiś czas mieszając zrumieniać mięso. Przyprawić je sosem sojowym i cukrem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawić pieprzem. Dusić na małym ogniu około 20minut. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki paprykę i odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Gotować jeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania podlewać stopniowo potrawę odrobiną wody tak aby powstało trochę gęstego sosu. Przyprawić jeszcze raz do smaku sosem sojowym, pieprzem i TABASCO® dla nadania potrawie odpowiedniej ostrości. Na środek ciasta francuskiego ułożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pociąć w plastry o grubości około 1,5 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut.

Smacznego!