Zupa dyniowa z kaparami, płatkami chili i makaronem - PRZEPIS

Składniki:

  • Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
  • dynia - ok. 1 ½ kg
  • cebula - 2 średnie szt.
  • kapary z zalewy - 1 łyżka
  • płatki chili - ¼ łyżeczk
  • olej - 3 łyżki
  • słodka śmietanka - 100ml
  • woda
  • sól do smaku

Przygotowanie

Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chili, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.