Owoce i warzywa są bogate w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze chroniące przed niektórymi nowotworami i chorobami serca. Np. pomidory zawierają likopen, który jest przeciwutleniaczem, a cebula zawiera kwercetynę, czyli przeciwutleniacz który zmniejsza ryzyko chorób serca. Warzywa i owoce stanowią bogate źródło błonnika. Warto dostarczyć organizmowi przynajmniej ok. 400 g owoców i warzyw dziennie, jedząc je w najróżniejszej formie – na surowo, gotowane, świeże, mrożone, konserwowe czy suszone.

Dodatek orzechów i pestek do naszych sałatek sprawi, że potrawy zyskają dodatkowy ciekawy smak. Dodając je do dań, dostarczymy organizmowi kolejnych cennych składników. Np. pestki słonecznika to pełnowartościowe źródło witamin i składników odżywczych. Ziarna te to bogactwo kwasu foliowego, potasu, fosforu, magnezu czy żelaza. Zawierają również znaczące ilości witamin: E, B1, B2, B6, PP.

Sałatka z krewetkami i pestkami słonecznika - PRZEPIS

Składniki:

  • 150 g krewetek, ugotowanych i obranych
  • 50 g liści różnych sałat lub rukwi wodnej
  • 2 cebulki dymki
  • 1 łyżka octu sherry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Zioła do sałatek
  • Sól i pieprz
  • 4 pokrojone pomidory
  • 100 g zielonych oliwek
  • 50 g pestek słonecznika np. Bakalland

Przygotowanie

Na talerzu układamy liście rukwi wodnej lub postrzępione liście ulubionej sałaty, potem kawałki pomidorów. Układamy na tym ugotowane i obrane krewetki. Cebulkę siekamy na bardzo drobne kawałki. Z octu sherry, oleju, ziół oraz soli i pieprzu przygotowujemy sos, który odstawiamy na ok. 15 minut. Krewetki posypujemy cebulką, układamy obok oliwki, a na koniec polewamy to sosem i posypujemy pestkami słonecznika (np. Bakalland).

Taka sałatka może stanowić nie tylko dodatek do obiadu, ale także samodzielne danie.

Smacznego!