Dobroczynne właściwości czosnku zna każdy. Przede wszystkim uodparnia i zapobiega infekcjom oraz oczyszcza organizm z toksyn. Zupa z czosnkiem jest wyjątkowo rozgrzewająca, a tym samym doskonała na zimniejsze dni – często serwuje się ją na stokach narciarskich.

Do tej zupy dodajemy ser żółty – dzięki niemu uzyska ciągnącą konsystencję, np. ser Gouda MSM Mońki, który doskonale się roztapia. Można również wzbogacić ją o serek topiony – będzie bardziej kremowa – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Czeska zupa czosnkowa z serem żółtym i topionym - PRZEPIS

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 główka czosnku
  • posiekana natka pietruszki,
  • 4 łyżki tartego żółtego sera Gouda MSM Mońki
  • 50 g serka topionego (2x25 g serka topionego MSM Mońki w mini-czteropaku)
  • bułka na grzanki
  • sól i pieprz
  • oliwa do podsmażenia czosnku i grzanek

Przygotowanie

Podgrzać w garnku wcześniej przygotowany bulion warzywny. Drobno pokroić czosnek i podsmażyć na patelni, aż lekko się zarumieni. Do gorącego bulionu dodać serek topiony i podsmażony czosnek. Całość gotować ok. 30 minut. W tym czasie bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy czosnek. Bułkę smażymy aż będzie chrupiąca. Przygotowaną zupę nalewamy do kokilek i posypujemy startym serem żółtym i natką pietruszki.

Smacznego!