Zapiekanka z dynią i serem żółtym - PRZEPIS

Składniki:

  • brokuł
  • bakłażan
  • 30 - 40 g miąższu dyni
  • 3 - 4 pomidory
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Warzywa: bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut, aż ser się roztopi. Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.

Smacznego!

Inne specjały z dyni? ZOBACZ przepis na zupę dyniową z makaronem >>>

Inne zapiekanki? ZOBACZ przepis na zapiekankę z grzybami >>>

Co dobrego ma w sobie dynia? CZYTAJ WIĘCEJ o jej wartościach odżywczych >>>