Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą - PRZEPIS

Składniki:

  • woda - ok. 3 l
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele ang. - 6-7 ziarnek
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - 1/4 szt.
  • ziemniaki - 3-4 szt.
  • Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol - 200g
  • Boczek z komina ZM Pekpol - 200g
  • cebula - 2 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • mąka - 1 płaska łyżka
  • czosnek - 4-6 ząbków
  • majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem.

2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut.

3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę.

4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki.

5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą.

6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni.

7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę.