Bakłażany faszerowane - PRZEPIS

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 średnia cebula
  • Kilka łyżek pasty pomidorowej
  • Kilka kropel TABASCO® Habanero
  • 2 duże pomidor
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Olej
  • Czarny pieprz
  • Sól
  • Kilka gałązek trybuli lub kolendry

Przygotowanie

Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, zostawić warstwę ok. 1 cm przy skórce. Delikatnie posolić i odstawić na kilka minut (pozbawimy go wówczas goryczki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze kilkanaście minut. Ciecierzycę osączyć i wrzucić do mięsa. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dołożyć jeszcze kilka łyżek pasty pomidorowej oraz kilka kropel TABASCO® i dokładnie wymieszać. Dodać roztarty czosnek. Przyprawić czarnym pieprzem i sosem sojowym. Mięsnym farszem wypełnić połówki bakłażanów. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około pół godziny. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną trybulą lub kolendrą.

Smacznego!