Dynie znajdziemy właściwe już na każdym straganie. W Polsce popularnie zwana była jeszcze nie tak dawno banią. Warto pamiętać, że jest ona bogatym źródłem karotenów, jest też lekkostrawna i nie wywołuje alergii, dlatego często jest jednym z pierwszych warzyw podawanych dzieciom. Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga też w kuracjach odchudzających. Przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się szybciej nagromadzonych tłuszczów. Z kolei pestki dyni to źródło łatwo przyswajalnego cynku.
Ilość potraw, które możemy przyrządzić z dyni jest olbrzymia. Można ją mieszać z mięsami, robić z niej farsz do pierogów, oraz piec ciasta z jej dodatkiem. Podajemy przepis na bardzo łatwe, a zarazem bardzo wykwintne i sycące danie – jesienną zupę.

Zupa z dyni i soczewicy z orzechami i pestkami - PRZEPIS

Ta pikantna, zdrowa i krzepiąca zupa podana z pieczywem pełnoziarnistym i orzechami może być sycącym lunchem.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 duży ząbek czosnku posiekany
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka łagodnego chilli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki imbiru
  • szczypta kardamonu
  • 1 średnia dynia, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w kostkę
  • 250 g czerwonej soczewicy namoczonej przez 30 minut w gorącej wodzie
  • 1,2 l wywaru warzywnego lub rosołu
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu
  • pęczek kolendry

Przygotowanie

Oliwę należy rozgrzać w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażyć przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać czosnek i przyprawy i podgrzewać przez kolejne 1-2 minuty często mieszając. Dodać dynię i soczewicę, dobrze wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie należy dolać bulion, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut. Przełożyć do miksera i zmiksować na gładką masę.

Zupę rozlać do misek, posypać orzechami włoskimi, pestkami dyni lub słonecznika (np. Bakalland). Udekorować posiekaną kolendrą i łyżką śmietany. Podawać z pieczywem lub grzankami.