Można je przyrządzać na wiele sposobów. Za najsmaczniejszy element uchodzi tzw. serce karczocha, czyli środek, do którego jednak ciężko się dostać. Listki są doskonałym dodatkiem do sałat, ale można je jeść także same z sosem winegret. Można z nich robić zupy, sałatki, można je piec, gotować i nadziewać.

Oprócz kuchni warzywo to nadal znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Zawiera wiele witamin i minerałów – wit. B, prowitamina A, wit. E oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez. Dlatego też ma właściwości moczopędne i chroni wątrobę. Wspomaga proces odchudzania – zwłaszcza u osób cierpiących na otyłość brzuszną, pobudza trawienie i lekko przeczyszcza. Z liści karczochów wytwarza się lekarstwa i lecznicze herbatki. Cierpki smak zawdzięczają substancji zwanej cynaryną. To właśnie jej zawartość obniża poziom cholesterolu i działa oczyszczająco.

Jeżeli nie znacie jeszcze smaku karczochów ani ich właściwości leczniczych, wypróbujcie koniecznie poniższy przepis. Pamiętajcie, że karczochy pomagają utrzymać smukłą i zgrabna sylwetkę, a także oczyszczają organizm z toksyn.

Sałatka z karczochów z jajkiem - PRZEPIS

Składniki:

  • słoik karczochów w oleju
  • 4 jajka
  • paczka mieszanych listków sałaty
  • strąk zielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 50 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych

Przygotowanie

Karczochy starannie osączamy na sitku z oleju. Kroimy na pół w pionie. Jajka gotujemy na twardo, wstawiamy pod strumień zimnej wody, po czym obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Zieloną paprykę czyścimy z nasion i usuwamy ogonek. Płuczemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. Sałatę rozkładamy na 4 talerze, na sałacie układamy karczochy, ćwiartki jajek i paski papryki. Oliwę ucieramy ze skórką i sokiem z cytryny, dodając sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku. Dodajemy także trochę świeżych listków tymianku. Orzeszki pistacjowe grubo siekamy. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy orzechami. Podajemy z bagietką lub grzankami.