Składniki:

  • Makaron Międzybrodzki wstążka 250 g
  • Tuńczyk w oleju – najlepiej duże kawałki – 2 puszki
  • Szpinak (mrożony) – 300 dag
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Jogurt naturalny – 2 duże łyżki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sól, pieprz, cukier, oregano – do smaku

Przygotowanie:

Szpinak podgrzać w garnku. Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego, wycisnąć czosnek i dodać przyprawy dla smaku. Na koniec dodać tuńczyka z odrobiną oleju z puszki. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzić i wyłożyć porcje na talerz. Na makaron nałożyć szpinak z tuńczykiem (lub w innej wersji włożyć wszystko w jednym garnku i tak zmieszane danie podać na talerzu). Podawać na ciepło.

Smacznego!