Przełom letnio-jesienny jest eskalacją barw i smaków, które nas otaczają. Dojrzałe śliwki pełne słodkiego soku czy niepozorna dynia, skrywająca prawdziwe bogactwo witamin. Na samą myśl o nich niejednemu pocieknie ślinka, ale również powrócą wspomnienia z dzieciństwa kiedy mama lub babcia krzątała się w kuchni i z lubością napełniała cały dom rozgrzewającym aromatem ciasta ze śliwkami i cynamonem.

To właśnie kuchnia jest miejscem, w którym w większości koncentruje się życie domowe, spotyka rodzina i gromadzą przyjaciele. To serce domu. Po ciężkim tygodniu pracy, cieszy choćby krótka chwila spędzona wspólnie z najbliższymi. Ciekawym pomysłem na zaaranżowanie rozrywki może być rodzinne gotowanie. Przygotowanie nawet bardzo prostego dania da wszystkim wiele radości. Zacieśni relacje i ma szansę zaowocować fascynującą wymianą umiejętności między pokoleniami.

Jeżeli więc nie lękamy się mąki rozsypanej na ziemi czy samych dobrych rad babci, rozpocznijmy wielką rodzinną kulinarną przygodę. A co bardziej kojarzy się ze smakiem beztroski i wczesnej, słonecznej jesieni jak nie placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką? W połączeniu z kubkiem mleka, odkryjemy wspaniałą feerię smaków. Słodka śliwka, rozgrzewający cynamon czy cytrynowy lukier na długie godziny pobudzą nasze zmysły i wprowadzą w błogi nastrój.

Co jednak kiedy dbamy o linię i taka słodka pokusa może przyprawić nas później o wyrzuty sumienia? Wystarczy zastosować kilka zamienników tradycyjnych składników drożdżówki. Zamiast białego cukru można użyć trzcinowego, który ma co prawda tylko odrobinę mniejszą kaloryczność, ale za to jest bogatszy w żelazo, cynk, mangan czy fosfor. Mleko krowie można za to zastąpić mlekiem sojowym, np. ViveSoy o smaku waniliowym. Napój jest idealnym rozwiązaniem dla osób uczulonych na laktozę, bo zawiera jedynie składniki pochodzenia roślinnego i jest bogate w m.in. wapń, fosfor, potas. Zatem po kulinarną przygodę – do kuchni marsz.

Kruche ciasto drożdżowe ze śliwkami - PRZEPIS

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 10 dag drożdży (cała kostka)
  • 1 ½ szklanki mleka (np. waniliowe ViveSoy)
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cynamonu
  • śliwki (ilość zależy od tego, ile owoców chcemy mieć w cieście)

Przygotowanie

Z drożdży, letniego mleka (ok. ½ szklanki) i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól oraz resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie, należy przełożyć je do nasmarowanej tłuszczem blaszki. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce, następnie dodać śliwki, pokrojone w dość cienkie paski (dzięki temu nie zapadną się w głąb ciasta). Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut.

Smacznego!