Na straganach królują warzywa. W okresie jesiennym zupy nie powinny opuszczać menu nawet na chwilę. Bogactwo składników użytych do przygotowania zupy sprawia, że jest ona najbardziej kompletnym i zbilansowanym daniem, które dostarcza niezbędnych wartości odżywczych. Jedząc zupę, zaspokajamy największy głód i dzięki temu jemy mniej na drugie danie, które jest zazwyczaj dużo bardziej kaloryczne. Dodatkowo zupy to źródło błonnika, który skutecznie syci i wspomaga trawienie. Aby więc rozgrzać ciało w słoneczny, ale chłodny, dzień oraz zaspokoić apetyt, proponujemy aromatyczną zupę z selera z pleśniowym serem i orzechami.

Zupa warzywna z serem i orzechami PRZEPIS

Składniki:

  •  1 duży seler korzeniowy
  •  3 łodygi selera naciowego
  •  1 średnia cebula
  •  2 łyżki masła
  •  ¾ l bulionu drobiowego
  •  ½ szklanki śmietany 30%
  •  Sól i biały pieprz do smaku
  •  10 dag sera z niebieską pleśnią
  •  Orzechy włoskie (np. Bakalland)

Przygotowanie

Seler korzeniowy dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Cebulę i łodygi selera naciowego siekamy na drobno. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy oba ro6dzaje selera i smażymy razem kilka minut. Tak przygotowane warzywa dodajemy do garnka z bulionem. Stopniowo dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez ok.20 minut. Następnie przy pomocy blendera miksujemy wywar, aby powstał jednolity krem. Zupę rozlewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi.

Smacznego!