Osoby, które nie przepadają za gotowaniem wybierają zwykle gotowe potrawy, które przed zjedzeniem wystarczy odgrzać. Równie często stołują się poza domem. W dłuższej perspektywie takie rozwiązania są jednak zbyt kosztowne i nie dają prawdziwej satysfakcji. Jak więc rozpalić w sobie kulinarną miłość?

Zainspiruj się!

Na fali ogromnej popularności gotowania nie będzie to takie trudne, jak myślisz. Z łatwością dotrzesz do ciekawych poradników kulinarnych i przepisów. Skorzystaj więc z internetu, aby znaleźć blogi, które zainteresują cię najbardziej. Szukaj tych, które będą odpowiadały twoim gustom i stylowi. Najlepiej, aby były przystępne językowo i tłumaczyły krok po kroku, jak zrealizować daną potrawę, a każdy etap wieńczyły fotografią.

- Równie dobrym źródłem wiedzy co blogi mogą być strony producentów żywności, strona www Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, posiada zakładkę z przepisami. Inspiracje i przydatne wskazówki znajdziemy także w książkach, czasopismach kulinarnych, dedykowanych magazynach i programach tematycznych w telewizji – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Wartościowe i pomocne okazują się zapiski z przepisami naszej mamy lub babci – dodaje.

Dzięki śledzeniu najlepszych, podpatrzysz jak odpowiednio poruszać się w kuchni, zrozumiesz filozofię gotowania i odpowiednio się nastroisz. Pamiętaj, aby wszystkie zgromadzone materiały, wydruki i zapiski, zachować np. w szufladzie i sięgać po nie w każdej chwili!

Urządź kuchnię po swojemu – spraw, aby była wygodna

Zadbaj o to, aby twoja kuchnia była przyjazna i wygodna. Urządź ją po swojemu – naprawdę nie trzeba wiele! Postaraj się tchnąć w nią odrobinę życia. Dobrym pomysłem będzie zasadzenie ziół w domowym ogródku, na parapecie lub balkonie. Zielenina przyda ci się w kulinarnych eksperymentach. Pamiętaj o drobiazgach: przyprawy posegreguj bądź przesyp do dedykowanych pojemniczków, zadbaj o skompletowanie naczyń i kuchennych przyrządów. Samo gotowanie też możesz usprawnić!

Przygodę z kulinariami najlepiej zacząć od przygotowania swoich ulubionych potraw i przekąsek. W tym celu wykorzystaj specjały, których forma i pakowanie pozwolą zaoszczędzić czas i ułatwią gotowanie – mówi Małgorzata Wódkiewicz. - Doskonale sprawdzają się wędliny w plastrach. Odpowiedniej grubości plasterki można wykorzystać do przygotowania przekąsek takich jak: kanapki i ruloniki z szynki faszerowane twarożkiem lub sałatką jarzynową, rozmaite roladki i zapiekanki oraz pizzę – dodaje.

Uwierz w siebie – gotuj z bliskimi i dla bliskich

Pamiętaj, każda styczność z kuchnią, przygotowanie małych przekąsek i najbardziej prostych dań pozwoli ci nabrać pewności siebie. Bądź kreatywna i ufaj własnym zmysłom, dzięki czemu efekty będą smaczne i atrakcyjne dla oka, a przede wszystkim dadzą satysfakcję. Aby uwierzyć w siebie, zaaranżuj z bliskimi spotkanie, podczas którego będziecie gotować razem. To pozwoli wam wymienić się doświadczeniami i uczynić frajdę z przygotowania nawet dwudaniowego posiłku z deserem.

Pamiętaj: aby nabrać wprawy w kuchni, staraj się gotować tak często, jak to tylko możliwe. Praktyka czyni mistrza.