Produkty zawierające węglowodany złożone, wchłaniają się do naszego organizmu dłużej i jednocześnie utrzymują stały poziom cukry we krwi. Dzięki temu dłuższy czas jesteśmy syci, a co za tym idzie, nie podjadamy między posiłkami.

Makaron ulubionym dodatkiem Polaków, ale czy zdrowym? TAK!

Badania donoszą, że makaron to ulubiony dodatek obiadowy Polaków. Średnio spożywamy go raz, a nawet dwa razy w tygodniu. Jego pozycja w rankingu stale rośnie, wyprzedził już lubiany przez większość ryż. – Średnie roczne spożycie makaronu w Polsce to ok. 4 – 4,8 kg na osobę. Średnia europejska wynosi aż 10 kg – jest tak wysoka dzięki Włochom, którzy z makaronu uczynili swą potrawę narodową – mówi Beata Szostak z firmy Międzybrodzkie Makarony. Polacy uwielbiają makarony, jednak Ci, którzy przechodzą na dietę unikają go jak ognia. To błąd! Tuczą bowiem przede wszystkim dodatki. Ciężkie i tłuste sosy oraz żółty ser.

Z czym podać makaron w wersji fitness?

Wszystko co lekkie w połączeniu z makaronem jest dobre dla naszego organizmu. Warzywa, chude mięso czy np. tuńczyk, idealnie skomponują się z najróżniejszymi kształtami makaronu. Ci, którzy szczególnie dbają o swój wygląd i zdrowie, powinni regularnie uwzględniać go w swojej diecie. Okazuje się, że od 50 do 70 % dzienne spożycia kalorii powinno pochodzić z węglowodanów czyli np. makaronów. Są podstawowym źródłem naszej energii.

Poniżej prezentujemy kulinarną inspirację, w której makaron odgrywa główną rolę. Całość jest jednak zdrowa dla naszego organizmu.

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron "Ryż" (z semoliny) – 250 g,
  • marchewka – 2 sztuki,
  • seler – 1 sztuka,
  • por – 1 sztuka,
  • szczypior – ½ pęczka,
  • czosnek – 4 ząbki,
  • natka pietruszki – ½ pęczka,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku.

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Warzywa należy obrać, umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Część warzyw lekko podsmażyć na oliwie, dodać pokrojony w plasterki czosnek, Międzybrodzki Makaron ryż i pokrojoną natkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego i jeszcze przez chwilę podsmażyć. Gotową potrawę wyłożyć na talerze, a obok położyć resztę surowych warzyw i posypać szczypiorkiem.