Polacy coraz chętniej sięgają dania z muli, inaczej nazywanych omułkami lub małżami. Dawniej było to pospolite danie rybaków, obecnie traktowane jest jako rarytas. Niektórym przygotowanie posiłku z małży kojarzy się z wielką sztuką kulinarną. Tymczasem to nic trudnego a gotowanie zajmuje kilka minut. Wyzwaniem jest prawidłowe doprawienie muli i wybranie tych, które nadają się do przyrządzenia posiłku. Należy szczególnie uważać na ich świeżość, bo nieświeże lub martwe małże mają nieprzyjemny zapach i mogą wywołać uporczywe zatrucie. Kupuje się tylko mule zamknięte lub takie które zamykają się po popukaniu nożem w skorupkę. Przed użyciem wkładamy je na 2-3 godziny do zimnej, posolonej wody. Zamknięte mule płuczemy strumieniem zimnej wody. Pozostałe, otwarte wyrzuca się, bo nie będą się nadawały do spożycia.

Małże podaje się na zimno i na gorąco. Zdrowe mule nawet po ugotowaniu zachowują swoją naturalną barwę. Mięso można następnie udusić, usmażyć lub dodać do sałatki.

- Najpopularniejszym sposobem podawania małży jest ich gotowanie w garnku z dodatkiem aromatycznego wermutu lub wytrawnego białego wina. Mule uwielbiają towarzystwo wyrazistych smaków. Można je także dusić z dodatkiem szalotki, czosnku lub ziołami. Ciekawe są również połączenia typowo azjatyckie: z kokosem, imbirem, pędami trawy cytrynowej lub wysokojakościowym sosem sojowym – radzi Łapanowski, ambasador marki Kikkoman.

Smażone mule z sosem sojowym - PRZEPIS

Składniki:

1 kg oczyszczonych małży,

6 pęczków dymki, pokrojonych w cienkie plasterki,

3 posiekane ząbki czosnku (lub TABASCO® Garlic),

1 łyżka startego imbiru,

1 posiekana papryczka Jalapeno,

1/4 filiżanki sosu sojowego Kikkoman,

1/2 szklanki białego wytrawnego wina,

1 łyżeczka sosu rybny,

1 szklanka wody,

1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych,

1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Na średnim ogniu w garnku rozgrzać olej arachidowy. Kolejno dodawać szalotki, imbir, czosnek i jalapeno. Gotuj przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlać wino, sos sojowy i sos rybny i gotować przez następne 2 minuty. Dodać wodę i gdy zacznie wrzeć, wrzucić małże, przykryć garnek i odczekać 6 minut. Po tym czasie można podawać, danie będzie wyśmienite z brązowym ryżem.