Wbrew popularnej opinii, przygotowanie dania z owoców morza nie jest zadaniem trudnym, szczególnie dziś, kiedy owoce morza bez problemu można kupić w hipermarkecie, a Internet dostarcza nam licznych przepisów. Najpopularniejsze są krewetki i choć są mniejszym rarytasem niż homary, langusty czy ostrygi, zajmują wysoką pozycję w morskim menu. Tam, gdzie krewetki często występują, traktowane są jako proste pożywienie. Im dalej jednak od miejsca połowów, tym stają się bardziej wyrafinowanym składnikiem potraw, a ich cena rośnie.

Można je jeść na surowo - wtedy są najsmaczniejsze, albo zjeść tuż po ugotowaniu. Krewetki zamrożone należy ułożyć na sicie umieszczonym na garnku z gotującą się wodą lub na chwile zanurzyć we wrzątku. Ważne by pamiętać, że obróbka cieplna powinna być krótka i trwać ok. 3-5 minut, bo zbyt długo gotowane (bądź duszone) stają się nieprzyjemnie twarde i suche. Delikatny smak różowych krewetek świetnie podkreśli sok z cytryny, wyraźna bazylia, estragon, pachnący tymianek czy charakterystyczna kolendra. Można dodać również świeżego czosnku lub szczyptę sproszkowanego imbiru.

- Krewetki wyśmienicie smakują ze specjalnym sosem, powstającym po połączeniu majonezu, odrobiny aromatycznej whisky i pikantnego TABASCO®. Ich mięso jest bardzo subtelne w smaku zatem warto dodać im nieco charakteru – wyjaśnia Grzegorz Łapanowski, znany kucharz.

Grillowane krewetki aromatyzowane czosnkowym sosem TABASCO®

Składniki (5-6 porcji):

- Ok. 30 sztuk surowych krewetek tygrysich,

- 4 łyżki oliwy,

- 2-3 łyżeczki czosnkowego sosu TABASCO®,

- Sól i pieprz do smaku,

- Cytryna do dekoracji i indywidualnego doprawienia dania.

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić, przepłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W osobnej misce przygotować marynatę, łącząc oliwę, czosnkowe TABASCO®, odrobinę soli i pieprz. Wrzucić krewetki i odstawić do lodówki na 30-40 minut. Następnie rozgrzać grilla i na aluminiowej tacce układać krewetki (niezbyt ściśle). Grillować, aż staną się różowe. Ułatwieniem może być nadzianie ich na szpikulec przed grillowaniem.