Kup ser, a nie wyrób seropodobny

Żebyś miał pewność, że wybierane przez ciebie produkty są wysokiej klasy, musisz wiedzieć, jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego. Na szczęście nie jest to trudne - pomyłki unikniesz czytając etykiety. Jeśli więc na opakowaniu znajdziesz napis „ser typu Gouda”, możesz mieć pewność, że z prawdziwą Goudą ma niewiele wspólnego. Zwróć też uwagę na skład produktu.

- Oryginalny ser żółty jest wytwarzany jedynie z mleka oraz komponentów związanych z procesem dojrzewania, czyli bakterii, kwasu mlekowego i podpuszczki. Natomiast gdy na etykiecie znajdują się składniki takie jak: tłuszcz roślinny, mleko w proszku, łój, bądź soja, oznacza to, że jest to wyrób seropodobny. Nasze podejrzenie powinna również wzbudzić wyjątkowo niska cena – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przechowuj ser w lodówce, jak należy

Po zakupie produktu na wagę, tak szybko jak to możliwe, zawiń ser w woskowany papier lub pergamin. Opakowania zapewnią serowi odpowiedni poziom wilgoci i cyrkulację powietrza, dzięki czemu wyrób zachowa świeżość przez możliwie długi czas. Pamiętaj, ser należy przechowywać w lodówce, na półce dedykowanej nabiałowi. Zwykle są to górne i środkowe przegródki lodówki, gdzie temperatura oscyluje w granicach od 4 do 8 stopni Celsjusza.

Sery żółte wymagają warunków, które pozwolą, na przechowywanie ich w temperaturze od 0 do 10 °C. Najlepiej trzymać je w papierze, bądź oryginalnym opakowaniu lub folii spożywczej i nie dopuszczać do kontaktu między nimi i innymi produktami. Chwilowo, dobrze sprawdzą się również hermetycznie zamykane opakowania. Produkty pokrojone w plasterki, z powodzeniem można przechowywać w lodówce 3-4 dni, a w kawałkach nawet do 3 tygodni. Jednak najlepiej nie kupować ich na zapas – uzupełnia Ewa Polińska.

Ponadto, mimo obiegowej opinii, że ser żółty można mrozić, nie poleca się przechowywania go przez długi czas w zamrażarce. Powoduje to częściową utratę walorów smakowych i zapachowych specjału. Zresztą nawet po wyjęciu sera z lodówki, pamiętaj, aby podać go dopiero wtedy, gdy osiągnie temperaturę pokojową. Dzięki temu produkt będzie o wiele bardziej apetyczny, a jego zapach intensywniejszy.

Domowe ABC żółtego sera

Zapewne niejednokrotnym wyzwaniem dla ciebie było starcie żółtego sera, czy wykorzystanie nieco zeschłego specjału. Sposoby są jednak i na to! Aby starcie sera na tarce było jeszcze łatwiejsze, włóż wyrób na pół godziny do zamrażarki. Ponadto, aby zapobiec przedwczesnemu pleśnieniu sera wystarczy włożyć do naczynia z serami kostkę cukru. Wchłonie ona wytwarzaną przez nie wilgoć. Natomiast, kiedy ser nam zeschnie, wykorzystaj go po prostu do przyrządzenia dań na gorąco, typu zapiekanka czy lasagne.

Podając ser przygotuj deskę serów

Serwując ser żółty, zadbaj o przygotowanie deski serów, zwyczajową formę ich podania zapożyczoną od Francuzów. Taka uczta nie wymaga zbyt wielu przygotowań, ponieważ wystarczy tylko dobrać składniki, a świetny dodatek do biesiady ze znajomymi bądź romantycznego wieczoru we dwoje będzie gotowy. Na serową kompozycję powinno składać się od 3 do 5 różnych gatunków sera. Aby sery nie wyschły, należy pokroić je bezpośrednio przed podaniem. Dla jednego gościa powinieneś przewidzieć ok. 20-50 g każdego rodzaju specjału. Układaj je kolejno, według zajadania, a sięgamy po nie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Pierwszy z rodzajów powinien być najłagodniejszy ze wszystkich, ostatni zaś najintensywniejszy. Pamiętaj, sery podaj w towarzystwie winogron i orzechów włoskich.