Sałatki to potrawy o wielu zaletach - są lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz zdrowe i kolorowe. Warzywa i owoce, których użyjemy do ich przygotowania,  właśnie teraz zawierają najwięcej witamin. Połączmy je tak, aby przygotować danie będące kwintesencją lata skupioną na talerzu. - W okresie wakacji warto popularne kompozycje dodatkowo urozmaicać. Żeby sałatka była pożywna, przyrządźmy ją z dodatkiem żółtego sera  i grillowanego kurczaka, wzbogaćmy np. winogronem, pestkami granatu i sokiem ze świeżo wyciśniętych pomarańczy - przygotowane danie będzie nie tylko sycące i zdrowe, ale też orzeźwiające – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.  

Przepis na sałatkę z Aldamerem i grillowanym kurczakiem poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki:

- ser żółty Aldamer MSM Mońki w plasterkach
- sałata strzępiasta zielona
- sałata strzępiasta czerwona
- roszponka
- pomidor
- winogrona zielone
- filet z kurczaka
- pestki granatu
- sól, pieprz
- oliwa
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

Wykonanie:

Liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju bądź na średnio rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na sałacie ułożyć zrolowany ser żółty, kurczaka i posypać pestkami granatu. Całość skropić sokiem z pomarańczy i oliwą.

Smacznego!