Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret - PRZEPIS

Składniki:

- brukselka -  300 g,

- cebula czerwona - 2 średnie główki,

- orzechy włoskie - 1 garść,

- masło - 2 łyżki,

- pieprz świeżo zmielony.

Przygotowanie:

Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.

Sos winegret:

- musztarda - „Tarsmak” 1 łyżka,

- ocet winny - 50 ml,

- olej - 50 ml,

- cukier - 1 łyżka,

- sól -  ½ łyżeczki,

- sok jabłkowy - 100 ml.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego !