Ciasto szpinakowe z sosem serowym - PRZEPIS

Składniki – ciasto:

- mąka pszenna 300 g,

- margaryna 100 g,

- drożdże 30g,

- jajka 1 szt.,

- żółtka jaj 2 szt.,

- śmietana kwaśna 1/3 szklanki,

- mleko 3 łyżki,

- sól i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz szpinakowy:

- szpinak mrożony 500 g,

- czosnek 3 ząbki,

- masło 2 łyżki,

- śmietana kwaśna 2 łyżki,

- sól, pieprz do smaku.

Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Przygotowanie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto podawać z sosem serowy „Tarsmak”.

Smacznego!