Przystępując do grillowania sera żółtego, warto pamiętać o kilku zasadach. Aby grillowanie sera zakończyło się powodzeniem, przede wszystkim nie można kłaść go bezpośrednio na ruszcie.

- Odpowiednimi gatunkami do grillowania są przede wszystkim twarde i pełnotłuste sery holenderskie (pozbawione dziur), jak np. ser Edamski MSM Mońki. Najlepiej pokroić ser w grubsze plastry i położyć na specjalnych aluminiowych tackach lub owinąć w kawałek folii aluminiowej, która ochroni go przed ściekaniem do żaru i przypaleniem. Ser grillujemy do momentu, aż się zarumieni i zrobi się na nim twarda i chrupiąca skorupka. To nie jedyna metoda - sposobów na grillowanie sera jest wiele. Możemy powkładać go między kawałki pieczywa, zawinąć w tortilli, naleśniku lub kawałku boczku, faszerować nim warzywa lub mięsa. Powinniśmy go podać, kiedy jest jeszcze gorący, wtedy rozpływa się w ustach i smakuje wybornie. W zależności od upodobań, grillowany ser, możemy również serwować jako dodatek do różnego rodzaju mięs i sałatek, dobrze komponuje się on z pomidorami oraz świeżymi aromatycznymi ziołami - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przepis na grillowane pieczarki z żółtym serem, pyszną i szybką przekąskę, poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki:

• 10 większych pieczarek

• 70 g sera Edamskiego MSM Mońki

• sól

• pieprz mielony

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i umyć, następnie wyciąć ogonki, oprószyć solą i zmielonym pieprzem. Środki pieczarek wypełnić startym na tarce serem żółtym i ułożyć na ruszcie lub posmarowanej olejem tacce aluminiowej. Grillować ok. 10 minut. Pod koniec grillowania przykryć pieczarki tacką dla zapieczenie sera. Smacznego!