By zjeść dobrą rybę, nie trzeba wyjeżdżać do Portugalii, lub szukać oryginalnych restauracji serwujących dania z różnych stron świata. Wystarczy w sklepie rybnym kupić zwykłego, polskiego pstrąga, przyrządzić go na wybrany sposób i zajadać się do woli.

Pstrąga można przyrządzić, wykorzystując setki przepisów. Są to m.in. tarta z pstrągiem wędzonym, makaron z pesto i smażonym pstrągiem, roladki z pstrąga ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, pstrąg z pastą z czarnych oliwek, siekany tatar z pstrąga, szaszłyki z pstrąga, pasta kanapkowa z wędzonego pstrąga i czerwonej kapusty, sałatka z wędzonym pstrągiem, szpinakiem i wiśniami.

- Pstrąg jest jedną z najbardziej plastycznych ryb, która pozwala nam przygotować różnego rodzaju dania. Ta ryba łączy się praktycznie z każdym smakiem - mówi Ziemowit Pirtań ze Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych.

Pstrąg, oprócz dobrego smaku, ma także wiele wartości odżywczych.

- Pstrągi to bardzo ważny składnik diety człowieka. Spożywanie ryb nawet codziennie to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. Są prawdziwą pigułką witamin, minerałów i składników odżywczych. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach - informuje Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych.

Pstrąg zawiera także wielkie ilości potrzebnego człowiekowi kwasu omega-3.

- Jedzenie pstrągów jest wskazane dla osób cierpiących na bóle reumatyczne, bóle stawowe, problemy skórne, jak trądzik, łuszczyca, suchość skóry, egzema. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wzrost odporności, obniżają procesy zapalne i działają antynowotworowo. Ryby to też skarbnica bardzo dobrej jakości białka i zawartych w nim aminokwasów, które mogą być bardzo przydatne w budowie tkanki mięśniowej, szczególnie ważnej dla osób aktywnych fizycznie - czytamy dalej w informacji Stowarzyszenia.

Pstrąg jest rybą drapieżną z rodziny ryb łososiowatych. Naturalnym jej środowiskiem są słodkie wody bystrych rzek. Ryby te mają oliwkowobrunatny grzbiet, boki złotawe z czarnymi plamkami i srebrzysty brzuch.

W Polsce pstrąg zadomowiony jest od stuleci. Główne obszary jego występowania to Warmia, Mazury i Pomorze.

Promocją pstrąga w Polsce zajmuje się Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych, które prowadzi obecnie trzecią już edycję kampanii "Teraz pstrąg" - www.terazpstrag.pl. Tam też ciekawe przepisy na pysznego pstrąga.