Naleśniki niemal od zawsze były popularnym daniem. Pierwsze wzmianki o cieście przypominającym dzisiejsze naleśniki pochodzą od greckiego komediopisarza Kratinosa tworzącego w Atenach w IV wieku p.n.e. , który to opisał je w jednym ze swoich dzieł. Nawet dziś nie ma chyba niczego łatwiejszego niż przyrządzenie naleśników, których wykonanie sprawia frajdę czy to dziecku, czy dorosłym. To doskonały pomysł zarówno na danie główne bądź deser, ale chyba najbardziej pasują do śniadania. Łatwość ich wykonania sprawia że ciasto na naleśniki przyrządzić może praktycznie każdy a efekt finalny jest zależny jedynie od naszej wyobraźni.

Warto też dodać, że sam przepis na ciasto naleśnikowe charakteryzuje się dużą różnorodnością. Oznacza to, że nie trzeba ściśle trzymać się proporcji składników, dzięki czemu zyskujemy spore pole do eksperymentów i cieszyć się rozmaitością smakowitych naleśników. Możemy tradycyjną białą mąkę zastąpić odmianą pełnoziarnistą lub kukurydzianą. Jeśli lubimy naleśniki na słodko, można wybrać mleko kokosowe zamiast tradycyjnego lub zdecydować się na mleko smakowe, np. brzoskwiniowe lub waniliowe. Osoby, które są uczulone na mleko również nie muszą rezygnować z tego dania, dla nich ratunkiem będzie mleko sojowe, np. ViveSoy Pascual, które też pojawia się w wielu smakach.

Wybór dodatków również pozostawia duże pole do popisu. Do tych „lekkich” fantastycznie pasują owoce: truskawki, poziomki, jagody, brzoskwinie, kiwi i odrobina jogurtu. Łasuchy z pewnością zachwycą się dodatkiem bitej śmietany, kremu czekoladowego, miodu, dżemu. Warte polecenia są również naleśniki na słono lub pikantnie. Można dodać różnych rodzajów serów od aksamitnego brie, poprzez aromatyczną goudę, kończąc na wyrazistym parmezanie. Równie świetne będą z cienko pokrojoną szynką, szpinakiem, pieczarkami czy dodatkiem pikantnych papryczek. Każda kompozycja tworzy nowy smak i tym samym nowy przepis. Przyrządź je z łatwością i przygotuj wspaniałe śniadanie.

Naleśniki z szynką parmeńską

Składniki:

• 2 jajka

• 1 szklanka mleka sojowego ViveSoy

• 1 szklanka wody

• 25 dkg maki

• szczypta soli

• 8 plastrów szynki parmeńskiej

• 8 plastrów sera żółtego

• pęczek zielonej cebulki

• oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Z mąki, jajek, mleka, wody i soli przygotować ciasto naleśnikowe. Masę usmażyć na rozgrzanej oliwie i układać na nich po plastrze sera, szynki i odrobinę posiekanej zielonej cebuli. Całość zwinąć jak roladę i delikatnie podsmażyć do ładnego zrumienienia.

Waniliowe naleśniki z truskawkami

Składniki:

• 2 jajka

• szczypta soli

• 0,5 litra mleka waniliowego ViveSoy

• 200 g mąki

• 400 g truskawek

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• jogurt naturalny

• 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

W misce rozmącić jajka i dodawać po trochu mąkę, mleko waniliowe i sól. Cienkie naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni nasmarowanej oliwą. Gotowe naleśniki posmarować niewielką ilością jogurtu, posypać drobno pokrojonymi truskawkami, złożyć na pół i ponownie na pół. Wypełnione farszem naleśniki szybko obsmaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj na gorąco posypane cukrem pudrem i udekorowane truskawkami.

Naleśniki z bananem i sosem czekoladowym

Składniki:

• 225 g mąki

• 1 łyżeczka cukru

• 2 banany

• 1 jajko

• 300 ml mleka (np. sojowego ViveSoy)

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• plasterki banana i sos czekoladowy (do dekoracji)

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, zmiksowanego banana, jajko, mleko, oliwę i dokładnie zmiksować. Trochę oliwy rozgrzać na patelni i smażyć cienkie naleśniki. Gotowe naleśniki ułóż na talerzach. Udekoruj plastrami banana i delikatnie skrop sosem czekoladowym. Można również dodać cukru pudru, cynamonu, etc.