Szparagi w cieście francuskim

Składniki:

- 1 pęczek szparagów zielonych

- boczek wędzony parzony w plasterkach (na 3 szparagi 2 plastry)

- 1 łyżka oleju

- 1 jajko

- Sos tatarski Premium marki Tarsmak

- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać do połowy. Zawinąć po 3 szparagi w podwójny plaster boczku, a następnie całość owinąć paskiem ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi ułożyć na blaszce. Szparagi posmarować olejem, a ciasto rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 °C do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawać z Sosem tatarskim Premium Tarsmak.

Omlet z szynką, szparagami i sosem serowym

Składniki:

- 5-6 szt. szparagów zielonych

- 4 plasterki szynki parzonej

- 2 łyżeczki masła

- 3 jajka

- 1 garść młodego szpinaku

- sól, pieprz do smaku

- Sos serowy Tarsmak

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 8 minut. Szynkę pokroić w kostkę, krótką chwilę podsmażyć na łyżce masła, a następnie dodać szparagi. Do miseczki wybić jajka, doprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać trzepaczką. Dodać posiekany szpinak, wymieszać i usmażyć na wolnym ogniu z obu stron na łyżeczce masła. Na gorącego omleta wyłożyć szparagi z szynką, polać sosem serowym i zwinąć.

Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym

Składniki:

Ciasto:

- 400 g mąki pszennej

- 200 g masła

- 3-4 łyżki zimnej wody

- szczypta soli

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Pozostałe składniki:

- 1 szklanka sera żółtego tarkowanego

- 300 ml słodkiej śmietanki 18%

- 1 jajko

- sól, pieprz do smaku

- 1 łyżeczka masła

- szparagi

- Sos czosnkowy Tarsmak

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 °C na około 10 minut. Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 °C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.