Tak popularne we Włoszech, Hiszpanii i Argentynie zachwyca smakiem od ponad stu lat. Przygotowywane jest w specjalnym ekspresie ciśnieniowym z mieszanki kilku lub kilkunastu gatunków kaw. Powstały napar jest mocny, uwieńczony na górze gęstą, brązową pianką (tzw. cremą). Serwowany w podgrzanej, małej filiżance. Wydawać by się mogło, że przyrządzenie espresso to prosta sprawa. Jednakże nie każdy barista to potrafi. Oto kilka wskazówek, jak w dwie minuty cieszyć się „małą czarną” również w domu.

Odpowiednie ziarno

O unikalnym aromacie i smaku espresso decydują dwa gatunki kawy: Arabica i Robusta, które nadają jej czarno-orzechowy kolor. Występują w wielu odmianach, dzięki czemu można skomponować miliony różnorodnych mieszanek. Doskonały smak „małej czarnej” uzyskać można jedynie dzięki selekcji najlepszych ziaren i ich właściwej kompozycji (dobrania odpowiednich proporcji). Odpowiedzialni za to są eksperci w dziedzinie palenia kawy. Dlatego kupując ziarna warto wybrać firmę, która odpowiada za cały proces jego pozyskiwania, posiada własne plantacje i magazyny, gdyż daje to gwarancję powtarzalności smaku kawy.

Precyzyjne mielenie

Młynki do mielenia kawy są również istotnym elementem w procesie powstawania espresso. Przy każdym użyciu należy odpowiednio wyregulować lub wymienić nieostre żarna, bowiem grubość i rozrzut mielonych ziaren wpływają na smak i jakość napoju. Dlatego powinny mieć kształt pomiędzy piaskiem a pyłem.

- Gdy kawa jest bardzo drobno zmielona może zapychać młynek, przedostawać się do filiżanki i psuć smak - opowiada Joanna Szpak, ekspert z firmy Segafredo Zanetti, producenta kawy - Natomiast, przez ziarna zmielone zbyt grubo, woda szybko przepływa tworząc mdły, bezsmakowy napój. Młynek odpowiada także za odmierzenie potrzebnej porcji mieszanki. Należy zwrócić na to szczególną uwagę, ponieważ zmielona kawa szybko traci aromat. W przypadku espresso potrzebna ilość to 7 - 8g. Na końcowy efekt wpływa także utrzymanie w czystości pojemnika na ziarna oraz dozownika. Po wsypaniu kawy do kolby należy nią potrząsnąć, by równomiernie się rozłożyła i przycisnąć tamperem.

Ustawienie ekspresu

Na rynku występuje wiele modeli ekspresów do kawy. To one przemieniają zmielone ziarna kawowca w wyrazisty napój.

- Największą popularnością cieszą się tradycyjne ekspresy ciśnieniowe. Przy przyrządzaniu espresso istotne jest ustawienia odpowiedniego, 9-barowego ciśnienia. Trzeba także zadbać o regularne odkamienianie urządzenia, gdyż wpływa to na smak espresso – mówi Joanna Szpak, ekspert z firmy Segafredo Zanetti Poland.

Nie można zapomnieć o czystości oraz używaniu miękkiej wody. Przyrządzanie kawy zajmuje około 25 sekund. Finalnie powinno powstać około 25ml ekstraktu. Jeśli na wierzchu pojawi się crema czyli gęsta, orzechowa pianka, to znaczy, że urządzenie działa prawidłowo.

Najważniejsze są detale

Przygotowanie prawdziwego włoskiego espresso wymaga wiedzy i umiejętności. Kawę należy podawać w podgrzanej, małej filiżance z porcelany (pojemność około 70 ml), gdyż to ona utrzymuje temperaturę. Najlepiej, aby miała także grube, kwadratowe brzegi, które uchronią degustatora przed oparzeniem. Warto podać ją ze szklaneczką mineralnej wody, aby przed spożyciem opłukać kubki smakowe. Nie powinniśmy natomiast serwować ciastka razem z espresso. Kawa najlepiej komponuje się z małą gorzką czekoladką, herbatnikiem korzennym lub migdałkiem oprószonym kakao i taką preferują na przykład Francuzi czy Włosi.

Prawidłowo przyrządzone espresso powinno w pełni oddawać włoską mentalność - być gorące i zmysłowe, intensywne, pełne pasji i ożywiające. Stosując się do kilku zasad, możemy nauczyć się przygotowywać je we własnym domu. Gdy nabierzemy wprawy, będziemy mogli delektować się jego smakiem z rodziną i przyjaciółmi.

Nie zapominajmy również, że dobrze przyrządzone espresso jest bazą do kaw mlecznych takich jak latte czy cappuccino. W głównej mierze od tego jak je przyrządzimy, zależeć będzie kompozycja i smak całego napoju.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!