- Szczupłe osoby wiedzą, że miska pysznej zupy będzie nie tylko sycącym posiłkiem, ale dostarczy im również energii na kilka godzin i zapewni odpowiednią ilość składników odżywczych - zapewnia Fiona Kirk, autorka popularnych poradników dietetycznych.

Kirk zauważa, że zupy są niedocenianym posiłkiem. Zupełnie niesłusznie. Jest to danie proste w przygotowaniu, łatwe do przechowania, można ją dowolnie urozmaicać i wzbogacać o nowe dodatki, taka forma podania warzyw pomaga zmniejszyć ryzyko wzdęć.

- Proporcje składników w zupie powodują, że w tym daniu idealnie zbilansowany jest poziom protein, tłuszczów, węglowodanów, zupy dostarczają dużej ilości witamin i składników mineralnych - podkreśla specjalistka.

Choć zupy nie są kojarzone z typowym, porannym daniem, autorka bestsellerowych poradników przekonuje, że jest to świetny sposób na zdrowy początek dnia.

- Zupa na śniadanie może wydawać się dziwnym pomysłem, ale jeśli raz po nią sięgniecie, zapewniam, że już nigdy nie opuścicie mieszkania z tostem i kawą w ręku - oznajmia Kirk.

Zwolenniczką takiej formy śniadań jest również znana dietetyczka i autorka książek Gillian McKeith.

- Zupa krem to idealny pomysł na śniadanie, można ją przygotować wcześniej, jest bardzo pożywna, sycąca i pełna witamin. Zupa miso to także świetny posiłek dla kobiet, dostarcza wielu protein, świetnie bilansuje system hormonalny. Pewnie dla wielu pomysł zjedzenia zupy na śniadanie wyda się dziwny, ale zapewniam, to dobry sposób na początek dnia. Czasem warto porzucić utarte sposoby myślenia - wyjaśnia McKeith.