Lekko, aromatycznie i szybko - to idealny przepis na przystawkę. Jak bez większego wysiłku oczarować podniebienie gości -zdradza aktorka Monika Mrozowska.

- Podczas kolacji, na którą zaprosiłam moich przyjaciół, podałam bardzo prostą przystawkę. Na liściach rukoli ułożyłam figi z serem pleśniowym gorgonzolą. Całość polałam sosem na bazie miodu, oliwy i soku z cytryny - zdradza przepis aktorka. - To bardzo prosta przystawka, świetnie się prezentująca - figi zawsze pięknie wyglądają na talerzu. I pobudzająca zmysły i apetyt na dalszy ciąg spotkania - dodaje.

Aktorka zachęca również do przywiązywania wagi nie tylko do tego, co podajemy, ale i jak podajemy.

- Można powiedzieć, że mam hopla na punkcie naczyń, bardzo lubię starą zastawę i często ze spacerów na Koło, albo podróży przywożę jakieś ciekawe elementy wyposażenia kuchni. Dzięki temu mogę gościć znajomych nie tylko pysznie, ale i pięknie. Poza tym jedzenie, które gotuję zyskuje dodatkowy walor. Wiadomo, że najpierw jemy oczami - jeżeli coś nam się podoba, będzie nam bardziej smakować - podkreśla Mrozowska.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!