Ciasto marchewkowe - PRZEPIS

Składniki na CIASTO MARCHEWKOWE

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 - 3 marchewki starte na tarce o drobnych lub średnich oczkach, odciśnięte z soku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu foremka Paclan typu „Keks” lub okrągła

CIASTO MARCHEWKOWE - przygotowanie

Krok 1: całe jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.

Krok 2: powoli dodaj przesianą mąkę  i wlej olej. Całość wymieszaj do uzyskania gęstej masy.

Krok 3: Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową.

Krok 4: Dodaj startą marchewkę i wymieszaj z resztą ciasta.

Krok 5: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nasmaruj formę do pieczenia masłem i przyprósz mąką. Wlej ciasto.

Krok 6: Obniż temperaturę do 180 stopni Celsjusza, włóż formę z ciastem i piecz ok. 50 minut.

Krok 7: Zajadaj ze smakiem!

>>> ZOBACZ ZDJĘCIA!