Kampania promocyjna kanadyjskiego McDonald'sa ma upowszechnić przekonanie o domowym charakterze sprzedawanych w restauracjach tej sieci dań. W związku z tym w internecie publikowane są filmy, na których pracownicy firmy opowiadają o tym, jak robione są popularne dania. I tak asystent Rady Generalnej kanadyjskiej filii sieci przekonywał, że kotlety w kanapkach są w 100 procentach przygotowane z mięsa.

Sensacyjne jednak okazało się wideo z udziałem przedstawiciela rady dyrektorów kanadyjskiego McDonald'sa. Dan Coudreaut, który zasłynął stwierdzeniem, że nie widzi w menu sieci niczego, co byłoby niezdrowe, wziął na tapet sos do kanapki Big Mac. Sęk w tym, że receptura dodatku decydującego o smaku najpopularniejszego dania serwowanego w tej sieci, była stworzona w 1968 roku i od tego czasu utrzymywana w tajemnicy.

http://www.youtube.com/watch?v=rcu4Bj3xEyI

Coudreaut w nagraniu z serii "Nasze jedzenie. Wasze pytania" przekonuje, że taki sos można sobie bez problemu przygotować w warunkach domowych. Zdradza też składniki. Receptura sosu, na tropie którego od lat są miłośnicy sieci, i konkurencja, jest następująca: należy zmieszać majonez z gorczycą, dodać ogórki w słodkiej marynacie, granulowany czosnek i cebulę, a także odrobinę papryki. Wszystko należy połączyć i sos do Big Maca gotowy - zapewnia Coudreaut.

Tak przygotowany sos należy wyłożyć na dwa kawałki bułki z sezamem, posypać pokrojoną w kostkę cebulą i sałatą. Do tego trzeba dołożyć plasterek sera ułożony na jednej części bułki i plasterki ogórka - na drugiej. Na koniec dokładamy jeszcze dwa kawałki obsmażonej z obu stron mielonej wołowiny. Wszystko! Klasyczny Big Mac - zachwala Dan Coudreaut.