Portugalskie stoły podbijają niestandardowe słodycze, oferowane jako dodatek do win. Czekoladki z sera roquefort, pomidorów i oliwy z oliwek ą coraz więcej zwolenników.

Pomysłodawcą nietypowych słodyczy jest cukiernik Francisco Siopa, który bogate doświadczenie kulinarne wyniósł z czołowych portugalskich hoteli.

Spośród siedmiu smaków, jakie wypuścił na portugalski rynek gastronomiczny, dużym wzięciem cieszą się czekoladki na bazie sera roquefort oraz pomidorów. Najnowszym produktem oferowanym w ramach serii egzotycznych smakowo słodyczy są czekoladki z oliwy.

Nowy wyrób powstaje w efekcie wymieszania czekolady z oliwą z oliwek. Musi mieć ona bardzo niski poziom kwasowości, nie przekraczający 0,1 proc. W powstałym w ten sposób produkcie bardziej od czekolady wyczuwalny jest smak oliwy - dodał Francisco Siopa.

Dziwne i niskokaloryczne słodycze

Portugalski mistrz sztuki kulinarnej wyjaśnia, że rosnący nad Tagiem popyt na rzadkie smakowo wersje czekoladek wynika z faktu, że dobrze korespondują one z kilkoma rodzajami win. Poza tym, słodycze charakteryzują się niezwykle niską zawartością kalorii. W przypadku czekoladek wegańskich wynosi ona tylko 33 kalorie od sztuki.

Chociaż nowe produkty adresowane są głównie do ekskluzywnych hoteli, to coraz częściej sięgają po nie także klienci detaliczni. Egzotyczne czekoladki oferowane są już w sklepach w Lizbonie, Gai, Cascais oraz Povoa do Varzim. Średnio jedno opakowanie zawierające pół tuzina słodyczy kosztuje 10 euro.