Grek Theofilos Vafidis, znany głównie z talk-show "Europa da się lubić" żartuje, że grecką sałatkę można spotkać nawet w dżungli. Zaznacza jednak, że to, co często otrzymujemy na talerzu, ma niewiele wspólnego z prawdziwą grecką sałatką.

- Widziałem różne cuda - grecką sałatkę z kapustą pekińską. A w greckiej kuchni panuje jedna podstawowa zasada: w greckiej sałatce nie ma sałaty. To jest najczęściej popełniany błąd - wyjaśnia restaurator Theofilos Vafidis.

Co w takim razie powinniśmy mieć w swojej lodówce, aby przyrządzić tę popularną grecką przekąskę?

- Grecka sałatka składa się z 12 składników. Po pierwsze: pomidory, ogórek, zielona papryka, czerwona cebula. Następnie dodajemy natkę pietruszki, ser feta, oliwki kalamata. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, oliwą z oliwek i, jak kto woli, albo skrapiamy ją sokiem z cytryny, albo octem z winogron. Z tego składa się prawdziwa grecka sałatka - mówi Theofilos Vafidis.